Για ανθρωποκτονία από αμέλεια δικάζεται σήμερα στο Ενατο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκεται επίσης εκπρόσωπος της διαφημιστικής εταιρείας Master. Πρόκειται για την υπόθεση του θανάτου του 21χρονου Αποστόλη Μολυβιάτη, ο οποίος οδηγώντας είχε προσκρούσει σε παράνομη διαφημιστική πινακίδα που είχε τοποθετηθεί στη νησίδα ασφαλείας της λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος Χαλανδρίου, στις 24 Αυγούστου 2009.
Ενα χρόνο πριν από το τραγικό συμβάν, γονείς άλλων θυμάτων τροχαίων (Μαν. Σταυρουλάκης, Θαν. Τσιώκος κ.ά.) είχαν ζητήσει από τον Δήμο Χαλανδρίου να αφαιρέσει τις παράνομες πινακίδες στους δρόμους της περιοχής. Το θέμα είχε συζητηθεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου τον Μάιο του 2008. Μολονότι το αίτημα είχε την υποστήριξη της τότε αντιπολίτευσης, ενώ είχαν εκδοθεί και σχετικές εντολές από το υπουργείο Εσωτερικών, οι πινακίδες καθαιρέθηκαν μόνον αφότου ένας ακόμη άτυχος νέος έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο.
Καταδίκες
Θυμίζεται ότι για παρόμοιες υποθέσεις έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα από το Εφετείο Αθηνών οι πρώην δήμαρχοι Αμαρουσίου Π. Τζανίκος και Γαλατσίου Κ. Τσίρος για τις πινακίδες που σκότωσαν τον 25χρονο Γιάννη Σταυρουλάκη και τον 21χρονο Παναγιώτη Καραλή αντίστοιχα. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι ενώ υπήρξαν καταδίκες, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να κληθεί να καταβάλει αποζημιώσεις, σε καμία σχετική υπόθεση δεν καταδικάστηκε διαφημιστική εταιρεία.
Οπως τονίζει η οργάνωση που έχουν συστήσει συγγενείς και φίλοι θυμάτων «SOS Τροχαία Εγκλήματα», παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι δήμοι συνεχίζουν να παρανομούν στο θέμα των διαφημιστικών πινακίδων, τοποθετώντας τις σε σημεία που απαγορεύονται από τον νόμο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η παράγραφος 5 του άρθρου 11 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ορίζει σαφώς ότι «η τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων και διαφημίσεων στα στέγαστρα των στάσεων αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών επιτρέπεται μόνο στην πλευρά που βρίσκεται στο αντίθετο προς την κατεύθυνση της κυκλοφορίας άκρο του στεγάστρου», σε όλες τις στάσεις οι διαφημίσεις τοποθετούνται στην πλευρά που κινείται το ρεύμα των αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή των οδηγών.
Σύμφωνα με τους ίδιους, μολονότι έχει αρμοδιότητα, η Τροχαία σπάνια επεμβαίνει σε τέτοιες υποθέσεις. Ενδιαφέρον είναι επίσης και το γεγονός ότι σε τουλάχιστον μία περίπτωση, καταδικασθείς δήμαρχος για παρόμοια υπόθεση διεκδίκησε και πάλι την ψήφο των πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Πηγή: kathimerini.gr